De Sleutel

Workshops

Workshop Mandala tekenen

 

Regelmatig wordt mij gevraagd wat is een Mandala? Het woord mandala betekent cirkel en centrum. Het maken van een mandala is een actieve meditatie. De mandala is jouw wereld en wordt gekenmerkt door aandacht voor jezelf. Het is rustgevend en ontspannend.

Je leert tijdens de workshops hoe je een mandala op kan zetten. Ik geef je tips en trucs hoe je dit het beste kunt doen. Daarna ga je hem helemaal volgens eigen inzicht maken. De resultaten zijn altijd zeer verrassend.

Tekenmateriaal is aanwezig en de workshops zijn voor iedereen toegankelijk. Je hoeft geen tekenervaring te hebben. Plezier en ontspanning staan voorop.

Naast de workshops kun je bij mij de basisopleiding Mandalatekenen volgen.

 

Met dank aan Studio Smik (Marijke Koetsier) voor de mooie foto’s.


Verhaal van een van de volwassenen

“Ruim twee jaar geleden zag ik op facebook een bericht van Antje over een mandalaworkshop die ze wilde geven. Ik wist al wel wat een mandala was en ik voelde er wel voor. Ik zat toen in een drukke periode op het werk en was wel op zoek naar iets rustgevends. Toen Antje vroeg: niets voor jou? was dat net even het zetje dat ik nodig had. Na de workshop ben ik de lessen bij Antje gaan volgen.

Onze groep bestaat uit zeven leuke, gezellige vrouwen.

Iedere les begint met een rustmomentje, vervolgens doen we een kleine tekenoefening en daarna begint het grote werk. Iedere keer een ander thema. We hebben al erg veel mooie mandala’s gemaakt met verschillende technieken, onder andere: kristalmandala, tulpenmandala, statische rozet, dynamische rozet, chakra mandala, haloweenmandala, sneeuwkristal, zendala, yin yang, levensboom. We krijgen allemaal dezelfde opdracht, maar er zijn altijd zeven zeer verschillende uitkomsten. En de ene keer ligt het je beter dan de andere keer.

Vorig jaar tijdens de zomervakantie hebben we een reizende mandala gemaakt in twee groepjes van vier. Iedereen begint met de opzet van een mandala en de volgende drie personen borduren daarop voort. Zo zijn er acht verschillende mandala’s ontstaan.

Antje ontvangt ons altijd heel gastvrij in haar atelier aan huis. Ze zorgt voor een fijne sfeer en ze stelt tijdens de lessen heel veel tekenmateriaal ter beschikking. Daarnaast heeft Antje een aantal extra workshops en uitjes georganiseerd. Antje is een veelzijdige, inspirerende vrouw met een brede interesse.

De lessen zijn een keer in de drie weken. Voor mij werkt dit goed. Het geeft me ruimte om thuis ook aan de slag te gaan. Het mandalatekenen is voor mij een mooie hobby geworden. Ik lees er boeken over en kom zo weer bij nieuwe onderwerpen terecht, bijvoorbeeld numerologie. Er is een hele nieuwe wereld voor mij opengegaan en ik ben erg blij dat ik de stap gezet heb. Voor wie ook maar enigszins twijfelt zeg ik: probeer het eens, wie weet wat het je brengt.”

 

       Verhaal van een van de kinderen (meisje 9 jaar)

“Lieve Antje, ik vind de mandalatekenlessen heel erg leuk. Je deed het stap voor stap en je legde het ook duidelijk uit.  Je leerde ons hoe je met een passer moet werken. Je leerde ons golfjes en je leerde ons rechte lijnen. En het leukste is dat je mandala leert tekenen. Ik vind het echt heel leuk en de andere kinderen ook. Ik hoop dat je door gaat.  Liefs”

 

       Verhaal van een mama van een van de kinderen

“Mijn dochter geniet van de tekenlessen bij jou. Ze gaat er blij heen en komt blij met mooie tekeningen weer thuis. Het tekenen is voor haar rustgevend. Ze ontspant helemaal. Voorheen had ze nogal eens een boze bui, maar sinds ze mandala’s tekent heeft ze bijna geen boze buien meer. Ze kan alles kwijt in het tekenen”